Esthers' Blog

1. feb, 2019

De jonge bende is op een paar duifjes na gespeend.  Ze eten en drinken gretig.  Sommigen in stilte, andere krijsend en piepend, terwijl ze over de andere jongen heen lopen en hun kleine vleugeltjes op en neer slaan.  De mix van pikstenen kennen ze blijkbaar nog niet zo goed en in tegenstelling tot hun ouders,zijn ze er dus nog niet tuk op...  De jongen zitten op een warme laag van houtkrullen, met daaronder een laagje hokwit.  Zo blijft alles goed droog.  Voorlopig moet ik enkel schoonmaken op de bodem van het hok, maar ik verheug me erop dat ze volgende week de onderste bakken al gaan verkennen.  Er zitten vanalles tussen, de meesten blauw en geschelpt, maar ook een 'witteke' en een 3-tal vale duifjes.  Hopelijk vallen ze niet te prooi aan de roofvogel... inspuiten voor paramyxo staat volgende week al op de planning.

 

 

20. jan, 2019

Het kweekseizoen draait zoals overal, ook op mijn hokken, op volle toeren. Een aantal duivinnen hebben al terug gelegd voor de 2de keer en ja hoor, sommige jongen zien er al 'krachtiger' uit als andere. Een nestje waar een groot en kleiner jong ligt, dan kan je al vermoeden dat het misschien geen toppertje zal worden, maar ik aanzie dit nog en zal wel zien het jong verder opgroeit. Als het uiteraard té ver achterop geraakt, dan haal ik het weg.

De kwekers gaan zelfs met dit koude weer in een bad alsof het best gezellig en verkwikkend is!  Brrrr... 

De kwekers krijgen verschillende keren per dag een verse portie 'allerlei grit' en andere piksteentjes. Ze pikken er telkens gretig van. Ook meerdere voederbeurten per dag laten ze niet aan zich voorbij gaan. Bij de grotere jongen staat een extra eetpotje in de kweekbak, zodat ze tussendoor naar hartelust kunnen eten.                                                                     Veel koppeltjes en veel jongen, dus ja, ook veel mest. Een paar hobbytuinders nemen al eens een vatje mest mee, waar ik niet treurig om ben. 

De duiven krijgen wat vitaminen in hun drinkpot: Gervit W, Sedochol, ook appelazijn en Naturaline staan op het programma. Niet alleen goed voor hun welzijn, maar ook omdat ze er niet té gretig van drinken. Tot hier toe is de mest van de jongen goed vast, maar van die waterplasjes rond de nesten probeer ik te voorkomen op deze manier. Hoe de duiven zelf hun 'voer' mengen voor aan de jongen te voederen, daar heb ik geen tussenkomst in!

Het jonge duivenhok is helemaal proper en klaar om een nieuwe lichting jongkies te verwelkomen. 

20. jan, 2019

En zie hier... het nieuwe rennetje is in gebruik en ze genieten er tijdens de dag volop van!