Rennetjes voor de jongen

29. dec, 2019

De valplanken van het jonge duivenhok zijn ook wat aangepast.. ik heb ze omgedraaid... dus ze werden nu in de lengte gemonteerd op het hok.  Vanop de nok zijn de valplanken beter zichtbaar voor de duiven, ik denk dan ook dat ze sneller op de planken zullen vallen om binnen te gaan.  De planken worden nu ondersteund met een houten paal, omdat het gewicht zwaarder is.  Voor 2 van de 3 valplanken heb ik een rennetjes laten maken in aluminium.  Met 2 of desnoods alleen, kan ik het wegnemen of plaatsen. 

De achterkant is open alsook de onderkant.  De jongen kunnen in hun eerste weken zorgeloos buitenkomen zonder dat ze in gevaar zijn.

22. dec, 2019

Kippen beschermen tegen de vos, door een luikje dat bij duisternis of met een timer 's avonds dichtgaat en 's ochtends terug open... het leek met interessant en aanpasbaar voor mijn duivenhok.

Ik heb wel het geluk dat ik altijd wel kan rekenen op een helpende hand om duiven eens te lossen, op te leren of in te korven, of te verzorgen, maar 'regelmaat op het hok' is toch belangrijk.  Ik heb dit lang onderschat, maar ik ben stilaan meer en meer overtuigd dat ook duiven (en melker 🙂) belang hebben bij een vast dagelijks schema... het maakt de planning makkelijker en uiteindelijk kan er toch altijd iets gebeuren, of zijn de weersomstandigheden van die aard  dat  vroeger of later lossen toch nodig blijkt. 

Binnenkort zullen de gespeende jongen het geluid van het luikje al kunnen gewoon worden en van zodra ze omhoog kunnen vliegen, kunnen ze tijdens de dag al buiten, onder de veiligheid van een rennetje... 

Als je gaat werken en je moet duiven melken, lossen, trainen, inkorven... niet altijd makkelijk.  Hopelijk kennen de jongen het systeem snel.

 

22. dec, 2019

Een automatisch kippenluikje met timer zorgt ervoor dat ik een hokje duiven kan lossen... als ik terug ben van mijn werkdag kan ik hen binnenroepen en kunnen de volgende buiten.

22. dec, 2019

Buiten het échte duivenseizoen blijft een duivenmelker altijd maar bezig... wat knutselen, kuisen, wat opruimen en ja hoor... wat 'veranderen'..

De bestaande ren die van Onze-Lieve-Vrouw Waver mee verhuisd is naar Beerzel, werd op aarde geplaatst. Wegens tijdsgebrek toen, kon er geen beton meer gegoten worden.  Ondertussen werden er door mijn vader 'mestschuiven' onder de rennen gemaakt, wat het onderhoudswerk al minder intensief heeft gemaakt, maar toch... ratten, muizen... ze weten de overschotjes graan te vinden als geen ander en ja.. het vraag onderhoud, leggen van vers vergif etc...

Nu er wat tijd was, hebben we de ren afgebroken en met een heel deel helpende handen, een mooi betonnetje gegoten.   De zaterdag die we hadden uitgekozen leek alsof de weergoden ons gunstig gestemd waren.   De dagen ervoor als de dagen erna, heeft het geregend en geregend...

Alles kan nu netjes drogen, de bekisting kan eraf en eind januari komt er terug een voilière op te staan.. deze keer met panelen tot op de grond.  Binnenin kies ik terug voor eenvoud: betonklinkers met daarop houten roosters... hier en daar wat muizenvergif, maar als alles droog blijft, zal dit wel verschillende uren onderhoud per maand besparen.

 

3. nov, 2019