22. jan, 2022

De finale van de Pattaya International Pigeon Race werd op 8 januari gevlogen.  De halve finale was voor mijn team beter meegevallen dan de finale... Er werden 4033 duiven ingekorfd en 2958 werden geregistreerd binnen de 3 dagen... 

De eerste duif doet 1374 meter wat toch vrij snel is voor 530km.  Een race onder een blakende zon en met wat wind eronder.

We hadden 2 teams van telkens 6 duiven, 3 van elk team werden er ingekorfd en ze haalden ook allemaal de finish.

De verkoop zal dit jaar via PIPA verlopen en ook via de eigen veilingwebsite

www.pipr-auctions.com

Zebraduifjes...

In Thailand zag ik buiten de sportduiven ook nog een zeer mooi duifje, het zebraduifje (=Timorduifje).  Het is maar zo klein als een merel en kan prachtig zingen.   Ze worden daar als kooivogel gehouden, maar ik heb ze in het wild gezien waar ik toch de voorkeur aan geef. Hun 'roekoe' klinkt was exotischer en zachter...ik weet niet of andere mensen,  niet-duivenliefhebbers zou opvallen, maar als duivenliefhebber klonk het mij bekend en gaf me een fijn gevoel.

22. jan, 2022

Een nieuw jaar en nieuwe schrijfsels.

De kwekers zijn bezig met broeden op hun 2de legsel.  Als ik hier en daar naar duivennieuws kijk tonen liefhebbers met veel fierheid hun nieuwe kroost... foto's, video's.  Instagram en facebook zijn me wat vreemd maar  'FOMO' heb ik allerminst en doe waar ik me goed bij voel...

De weduwduivinnen hebben ook dit jaar één nestje grootgebracht. Ze werden begin december gekoppeld, een weekje later dan de kwekers.  De jongen komen  nog niet in de vensters piepen, maar houden het nog op wat gefladder op de bodem van het hok.

Dit jaar heb ik opvallend veel kleurschakeringen: vaal, rood, bruin geschelpt en ik vermoed dat dit een echt "meeuwke" gaat worden.  Heel mooi want hun kleur kan met de rui veranderen en je krijgt dan net een ander vederkleed.  Ze zijn net een doos kleurpotloodjes en ja...gezonde jonge duiven ruiken ook zo heerlijk...zoals een nieuwe doos potloden.

Het zal ook dit jaar een uitdaging worden om ze zo gezond mogelijk te houden.  Hun weerstand zo goed mogelijk krijgen is dan ook een uitdaging... 'de dood schuilt in de darmen' heb ik wel al eens gelezen en ik geloof ook dat een gezonde darmflora de duiven sterker maakt zodat ze beter een dipje kunen opvangen.

Ook dit jaar zet ik volop in op pre -en probiotica, afwisselend met sedochol, verzurende dranken en ja, op tijd en stond wat biergist...vloeibaar (zell oxygen) of in poedervorm.

Een kwalitatieve gritmengeling lijkt me ook nuttig.  Ik ga voor kwaliteit en kies ervoor om elke dag een schepje verse grit te geven ipv hele schaal voor verschillende dagen.   

 

 

14. mrt, 2021

Een aantal nieuwe rennetjes werden aan het hok bevestigd. Dit voor de jonge duiven, zodat ze meer kunnen verkennen van de omgeving, meer lucht!  Wanneer ze in het hok zitten, kunnen ze veilig in de ren komen, zonder kans op een aanval van een roofvogel.  Ook voor het geven van een badje is het handig.  De mestschuif eronder zorgt voor een minimum aan onderhoud.  Enkel de windschermdoek moet er nog opkomen!  De rennetjes zijn niet supergroot, maar geven toch een andere atmosfeer op het hok.  Daar waar ik een aantal jaren geleden meer voorstander was van alles niet té open te maken, ga ik nu voor meer open voorkant: muggenramen blijven dag en nacht instaan!  Ook zijn er extra ramen gemaakt in de voorkant.  Zo kan het daglicht en liefst het zondlicht 🙂tot op de vloer van het hok komen!  De duiven hebben er volgens mij wel voordeel mee, zeker met de verduisterde jongen, kunnen ze zo optimaal genieten van het natuurlijke daglicht.

10. jan, 2021

Op de koude en mistige zaterdagochtend 9 januari was het zover.  De 530 km finale van de one loft race Nong Chok (Bangkok) en die van Pattaya International Pigeon Race. Dit jaar zonder publiek en ja...het deed me even wegmijmeren naar vorig jaar.... een 5de in de finale van Pattaya en dat terwijl je de duif live kan zien toekomen, de sfeer, het zonnetje, een heerlijke vakantie! Het was dit jaar even anders maar ook best gezellig; de kachel lekker aan en ja, met een warme koffie en een pistoletje met de kat op mijn schoot, de resultaten nalezen.  Wel wat Belgische en Nederlandse  liefhebbers  met vroege duiven in de finale, atlijd fijn toch?

Het was in Pattaya een eerder snelle finale met 1500 m/min terwijl Nong Chok, de eerste duiven aan een snelheid van 1200 m/min vlogen.

Voor ons team Esther Vereecke - Hugo Moris, behaalden we een 6de asduif in de Nong Chok Race, Bangkok (6204321/2020).

Alle 7 ingekorde duiven behaalden de finish van 1308 duiven:

32 - 65 - 113 - 141ste  waren toch wel een  fijne verrassing.

Jullie krijgen op de tijd informatie over de volgende editie van de one loft races Thailand.