Seizoen komt op gang

17. apr, 2022

Ook hier op mijn hokken komt het nieuwe duivenseizoen stilaan op gang.  Weer een nieuw avontuur en dat is het ook echt!  Voor de allereerste keer een ploegje jaarse weduwnaars.  Een heel ander spel dan het duivinnenspel!  Naar mijn gevoel moeilijker en ik lijk het minder goed in de hand te hebben als mijn ploeg "meisjes".  Maar ja, die duivertjes zullen meer hun willetje hebben zeker en ja...13 alfamannetjes in de hand houden, dat is niet eenvoudig.  Ik had het niet verwacht, maar duivers zijn supergevoelig voor alles wat er gaande is op en rond het hok.   Ze zitten op het warmste gedeelte van het hok.  Het zonnetje kan alles goed opwarmen.  Mijn moeder heeft haar naaimachine al bovengehaald om de vensters te voorzien van een groot gordijn.  Het licht komt nog op de hokken, maar rondvliegende duiven zien ze niet meer... ze kunnen nu rusten en ja...nog eens rusten want dat ik blijkbaar belangrijk voor weduwnaars.   Ik zie het als een uitdaging, een proefproject maar zal nog veel moeten leren.  De weduwnaars blijven op de halve fond, terwijl de weduwduivinnen verdertrainen voor de nationale vluchten op de grote halve fond. 

Weduwnaars té veel gaan opleren lijkt me geen goed plan, maar ik probeer een balans te vinden.  Ik heb ze nu enkele keren weggebracht zodat ze bij thuiskomst leren dat hun duivin zit te wachten... binnenkort meer nieuws over hun prestaties!

Het kweken loopt zo stilaan op zijn einde.  De jongkies die nu in de nestjes liggen bij de kwekers zijn voor bons en om deel te nemen aan de one loft races in Thailand.

 

22. jan, 2022

De finale van de Pattaya International Pigeon Race werd op 8 januari gevlogen.  De halve finale was voor mijn team beter meegevallen dan de finale... Er werden 4033 duiven ingekorfd en 2958 werden geregistreerd binnen de 3 dagen... 

De eerste duif doet 1374 meter wat toch vrij snel is voor 530km.  Een race onder een blakende zon en met wat wind eronder.

We hadden 2 teams van telkens 6 duiven, 3 van elk team werden er ingekorfd en ze haalden ook allemaal de finish.

De verkoop zal dit jaar via PIPA verlopen en ook via de eigen veilingwebsite

www.pipr-auctions.com

Zebraduifjes...

In Thailand zag ik buiten de sportduiven ook nog een zeer mooi duifje, het zebraduifje (=Timorduifje).  Het is maar zo klein als een merel en kan prachtig zingen.   Ze worden daar als kooivogel gehouden, maar ik heb ze in het wild gezien waar ik toch de voorkeur aan geef. Hun 'roekoe' klinkt was exotischer en zachter...ik weet niet of andere mensen,  niet-duivenliefhebbers zou opvallen, maar als duivenliefhebber klonk het mij bekend en gaf me een fijn gevoel.

22. jan, 2022

Een nieuw jaar en nieuwe schrijfsels.

De kwekers zijn bezig met broeden op hun 2de legsel.  Als ik hier en daar naar duivennieuws kijk tonen liefhebbers met veel fierheid hun nieuwe kroost... foto's, video's.  Instagram en facebook zijn me wat vreemd maar  'FOMO' heb ik allerminst en doe waar ik me goed bij voel...

De weduwduivinnen hebben ook dit jaar één nestje grootgebracht. Ze werden begin december gekoppeld, een weekje later dan de kwekers.  De jongen komen  nog niet in de vensters piepen, maar houden het nog op wat gefladder op de bodem van het hok.

Dit jaar heb ik opvallend veel kleurschakeringen: vaal, rood, bruin geschelpt en ik vermoed dat dit een echt "meeuwke" gaat worden.  Heel mooi want hun kleur kan met de rui veranderen en je krijgt dan net een ander vederkleed.  Ze zijn net een doos kleurpotloodjes en ja...gezonde jonge duiven ruiken ook zo heerlijk...zoals een nieuwe doos potloden.

Het zal ook dit jaar een uitdaging worden om ze zo gezond mogelijk te houden.  Hun weerstand zo goed mogelijk krijgen is dan ook een uitdaging... 'de dood schuilt in de darmen' heb ik wel al eens gelezen en ik geloof ook dat een gezonde darmflora de duiven sterker maakt zodat ze beter een dipje kunen opvangen.

Ook dit jaar zet ik volop in op pre -en probiotica, afwisselend met sedochol, verzurende dranken en ja, op tijd en stond wat biergist...vloeibaar (zell oxygen) of in poedervorm.

Een kwalitatieve gritmengeling lijkt me ook nuttig.  Ik ga voor kwaliteit en kies ervoor om elke dag een schepje verse grit te geven ipv hele schaal voor verschillende dagen.