Esthers' Blog

7. jul, 2019
7. jul, 2019

Ondertussen even geleden dat er nog wat werd geschreven voor de blog, dus hoog tijd om de draad terug op te nemen...

Duivenmelker en duiven zijn niet zo in topvorm, maar ondertussen heb ik er toch al meer vertrouwen in dat er kentering komt. Uiteraard schrijf ik ook liever over supergoede prestaties maar als het niet ‘draait’ dan is dat ook zo.

Wanneer de resultaten wat minder zijn dan komt het erop aan van toch vol te houden… checken en nadenken waar het zit of misgaat en soms ‘back to basics’. Daarmee bedoel ik; hoe is het bij mij begonnen met duivenmelken en even terug de doos met oude agenda’s opsnorren en eens even doorlezen. Niet té ingewikkeld maken dat moet voorop staan…

In de winter en het voorjaar heb ik volop gewerkt om de weerstand van de duiven toppie te krijgen: hepatoveto, appelazijn, look, noem het maar op. Ze konden tegen een stoot!

De ervaren liefhebbers onder jullie zullen weten dat dit geen garantie is voor succes… maar je moet ergens beginnen en té drastisch het roer omgooien zal je ook niet altijd verder helpen. De duiven trainen goed maar op wedstrijd komen ze wat tekort, ze vallen dik maar niet vroeg genoeg. Het seizoen dobbert voorts en ja, we moeten het uitspelen tot het einde, anders weet ik helemaal niets.

De jonge duiven zitten sinds de laatste week van juni apart. Zowel de eerste als de tweede ronde verduisterde, werden gescheiden. De duivinnen samen op één groot compartiment met kapjes en de duivers blijven elks op hun gedeelte. Dit is de eerste keer dat ik het zo doe: eerste ronde duivers hebben hun bakken en de tweede ronde duivers ook. Sommige hadden al duidelijk een bakje veroverd en vandaar dat ik ze liever niet verhuis. Of dit een goede keuze is kan ik na het seizoen evalueren.

De oude en jaarse duivinnen gaan komend weekend nog eens naar Montluçon, nationaal. In tegenstelling tot andere jaren, is de duivinnenploeg niet op haar best maar de oude en jaarse weduwduivinnen is nog altijd mijn favoriete spel! Misschien kan ik van de gelegenheid gebruik maken om de duivinnen eens op een nestje te brengen. Ze hebben in de winter een nestje grootgebracht, maar de kweek met hen was niet goed meegevallen: stuk gevochten eieren, nestjes verlaten, eitjes uit de nest etc.… misschien al een voorteken voor een minder seizoen dat voor de deur stond.

Toch fijn om te zien dat de website nog veel wordt bekeken, wat wil zeggen dat jullie het duivengebeuren hier nog steeds volgen, wat ik uiteraard echt apprecieer.  Duivenliefhebbers, familie en zelfs collega's komen hier een kijkje nemen om te checken wat ik zoal uitspook...

In de afgelopen week werden de pagina's en fotoalbums van m'n website totaal 637 keer getoond.

Esther

 

 

 

 

 

28. apr, 2019

Ondertussen hebben we toch al een aantal mooie dagen gehad.  Het hokje met de niet-verduisterde jongen ben ik aan het opleren.  Het is de bedoeling met hen mee van start te gaan bij het aankomende jonge duivenseizoen.    Ook hier zijn de jonge duiven een aantal dagen niet zo in orde geweest.  Ondertussen is dit van de baan, zijn ze goed gerecupereerd en krijgen ze micobiotica om hun immuunsysteemn te blijven ondersteunen.   

De niet verduisterde jongen heb ik al verschillende keren in de mand gezet om op te leren.  De eerst keer vanuit de weide achter mijn huis, omhoog gingen ze, over hun hokken!  Tot hier toe doen ze het super!  Ze 'wandelen' niet uit de mand, maar schieten als kleine projectielen de lucht in tot ze samen een mooie klad vormen, op weg naar hun hok.

Ik ben eigenlijk wel verbaasd hoe goed het opleren hen afgaat... in tegenstelling tot mijn ervaring in opleren van 'verduisterde' duiven, is dit een groot verschil.  Deze duifjes lijken er klaar voor te zijn.  Net alsof ze weten wat er van hen wordt verwacht.

De jaarse en oude duivinnen zijn bezig met de voorbereiding naar de halve fond.  Met het koude en minder goede weer heb ik wel gepast, maar uiteraard hebben deze meiden niet stilgezeten.   Tijdens de week hebben ze altijd een 100 km training gedaan, alleen of met de vereniging.  

Het kweekseizoen zit erop.  Sommige duiven ruien al erg, ze krijgen vitamienen, veel badjes en vooral wat rust.    De nieuwe kweekren heeft zijn dienst al bewezen: weinig dagelijks werk qua onderhoud en schoonmaken voor de melker en veel lucht, licht en ruimte voor de duiven: een goede combinatie.

Onder de roosters lag wat vloerdekkorrel met ondertussen wel aardig wat mest etc.... dit is opgeruimd en alles werd schoongemaakt.

 Bij de niet verduisterde jongen heb ik even moeten ingrijpen; een dominante duiver hinderde alle binnenkomende jongen.  Door een houten 'tunnel' te maken met trengels op het einde, blijf de inkom altijd vrij!

15. mrt, 2019

Bij de ingang van de jongen toch even een 'tunnel' met trengels moeten maken. Een dominante duiver