8. dec, 2016

De eerste eitjes zijn een feit!

De eerste koppeltjes hebben hun eitjes gelegd!  Toch altijd een fijn moment als het eerste eitje er is!  De nestjes zijn ondertussen goed aangevuld met stro dat de duiven ter beschikking hebben. Ik leg het zelf niet in de nesten, maar in een lege eetbak prop ik wat stro zodat ze het zelf naar hartenlust kunnen aandragen.  Zo hebben de kwekers nog wat beweging.  Ondertussen voeder ik nog altijd ruimengeling, de duiven nemen er op dit moment nog voldoening mee.  De nieuwe ringen zullen op 29 december beschikbaar zijn, dus snel ermee naar huis en ringen maar!  

Alle koppeltjes zijn netjes opgeschreven bak per bak, ook in een schriftje.  Alle duiven hebben ondertussen gelegd en kort na mekaar. Een verschil van 4 dagen, dan mag ik toch niet klagen hè.  

Het kuisen van de hokken is al achter de rug, enkel nog onder de volière moest ik proper maken…man, wat een vuiligheid: pluimen, stro, eierschelpjes … een hele kruiwagen vol.  Een vervelend en vuil werkje.  Met een hark onder de mestschuiven gaan en zo alles er onderuit trekken.  Duivenhokken en duiven, toch altijd wel iets te doen! De vliegduiven komen de laatste weken niet meer buiten.  Hun laatste pen is bijna volgroeid en ik was er toch niet echt gerust in dat ze deze zouden beschadigen.   

In het duivenlokaal van Berlaar Heikant was het afgelopen zaterdag best druk.  Een heel deel liefhebbers kon  er een ‘mooi portretje’ van hun tweevoeter laten maken.  De fotograaf van dienst maakte van elke duif een mooie foto: de duif + het oog.  Voor het oog mooi te kunnen fotograferen werd de duif eventjes in een houten vakje gestoken.  Deze foto’s zijn een cadeautje voor deze liefhebbers.  Ze worden ingekaderd  uitgereikt op de kampioenendag. Toch leuk! 

Het nieuwe duivenhok is helemaal klaar voor de jonge duiven 2017!  Plannen maken, doe je onbewust toch.  Hoe de duiven extra motiveren voor volgend seizoen: jaloezie is een heel goede drijfveer en kan veel teweeg brengen op het hok.  Ook probeer ik voor volgend seizoen naar ‘eenvoud’ te streven.  Ik bedoel hiermee dat we niet met te veelverschillende graanmengelingen gaan zitten.  Het zal sowieso in het begin van het seizoen iets simpeler zijn vermits we enkel met jaarse en oude duivinnen gaan spelen en niet meer met duivers.  De jonge duiven daarentegen blijven na het spenen bij elkaar zitten totdat ze meer paarlustig zijn. Dat gaat het ook al wat eenvoudiger maken om ze op te leren en weer een  hok minder om uit te laten.   

Afgelopen week zag ik een tv-programma en man die een tamme tortelduif op de schouder had.  Ik wist niet dat je deze duifjes ook kun africhten?  Goh, op mijn vorig adres had ik 2 tamme lokkertjes: Miek en Mon.  Ondertussen heb ik ze niet meer maar zitten ze bij iemand anders.  Als ik de foto’s zie,… ik zou er toch graag nog een koppeltje aanschaffen, gewoon voor het plezier.  De lokkertjes kon ik op mijn nieuw adres niet meer uitlaten, vermits ze niet rond het hok bleven, maar terug naar Onze-Lieve-Vrouw Waver vlogen! Echt waar, ze hebben er 3 dagen over gedaan, maar het hen toch gelukt.  Het oriënteringsvermogen zal niet zo  goed zijn als echte sportduiven, maar ze zullen er toch iets van geërfd hebben!  

  

We melken nog lang en gelukkig! 

 

Esther