29. dec, 2016

kerstwondertjes, gekleurde woonbakjes, een mooi schilderij

Kerstwondertje

Ikzelf ben niet zo’n kerst – en Nieuwjaar periode fan, maar toch voor eenieder zijn er mooie momenten om van te genieten. Afgelopen week heb ik er zelf eentje mogen beleven… Bij het nakijken van de gekipte eitjes en de jongen, zag ik een klein jonkie van een paar dagen oud dat uit de nest was gesukkeld. Het lag levenloos een eindje van de nestpan. Toen ik het in mijn handen nam leek alle hoop verloren, het voelde ijzig koud aan. Terwijl we de andere nestjes na keken heb ik het in mijn handen gehouden. Vervolgens heb ik het levenloze duifje of wat het had kunnen worden, terug onder de duiver gelegd. Daags erna krijg ik te horen dat het jonkie vrolijk ligt te friemelen onder de duivin! Niet te geloven wat een overlevingsdrang dit diertje heeft. We zijn hem of haar op zijn minst een mooie naam verschuldigd: X-mas, Rudolf, of andere suggesties? We zien wel wat het gaat worden. Dit duifje draagt toch al een mooi ‘kerstverhaal’ met zich mee en ik ben ervan overtuigd dat het een mooie duif gaat worden!

Kleurtjes

Het aanparen van de vliegduivinnen ging iets minder vlot zoals bij de kweekkoppels. De woonbakjes zijn allemaal van dezelfde kleur en waren weinig of niet gepersonaliseerd. Ik had dan ook geen pin-up kalenders of mooie bikinimodellen in de woonbakken gekleefd… misschien vandaar dat ze minder ‘bakvast’ bleken te zijn. Ik moest toch iets ondernemen en trok daarbij naar Gamma om wat spuitbussen in leuke kleurtjes aan te schaffen. Daar duiven toch duidelijk een hele reeks kleuren kunnen onderscheiden kreeg alle houten deurtjes een grondige spuitbeurt. Nadat de deurtjes een paar dagen in open lucht hadden gedroogd en hun chemisch geurtje kwijt waren, heb ik ze één voor één terug in de bakken gehangen. De duiven blijken toch bakvaster te zijn en bij het opvliegen van de grond naar de bakken gebeuren er minder vergissingen. Elk koppeltje vliegt nu moeiteloos in – en uit hun ‘adresje’. De koppeltjes zijn al naarstig aan het broeden dus het is niet meer de moment om brute gevechten en strijdtaferelen te ondergaan.

Mooi schilderij

Mijn vader heeft vele interesses en passies, maar één daarvan is olieverf schilderen en ja. hij maakt mooie dingen en heeft de gave om van een ‘prentje’ uit een magazine, of een ‘poster’ een prachtig schilderijtje te maken waarbij hij de gevoelens van ‘het geschilderde’ mooi weer te geven en leven te geven. Ondanks dat ik geen kerstcadeautje had gevraagd of geen ‘hint’ had gegeven, kreeg ik toch het allermooiste kerstcadeau: een portret van ‘de duivenliefhebber’. Als je naar de foto kijkt hoor ik je toch wel denken… ja, dat is hem!

 

Veel duivenplezier in het nieuwe jaar!

We melken nog lang en gelukkig!

Esther www.esthervereecke.be esthers-blog@hotmail.com