12. jan, 2017

Eerste duiven geringd + hok klaarmaken voor de jonge duiven.

Het is weeral zover!  De eerste jongen zijn geringd!  Toch altijd een moment om naar uit te kijken, het uiteindelijke resultaat van de kweek, maar toch ook een nieuw begin. Nieuwe jonge duiven die het beste van zichzelf gaan geven in het komende duivenseizoen.  En ja, ze zullen zich moeten laten zien, maar daarbij worden ze ook als échte atleten verzorgd.  Het hok waar de jonge duiven zullen gaan wonen is al klaargemaakt:  het ene gedeelte met houtkrullen op de bodem en het andere gedeelte met stro.  Als de jongen wat groter zullen zijn, dan haal ik dit van de bodem weg zodat ik gewoon weer de vloer kan schoonschrapen. 

De twee ‘bodembedekkers’ wil ik eens testen welke het beste resultaat geeft.  Ik bedoel daarmee, welke het droogste blijft en welke het eenvoudigste is in onderhoud.  Vooraleer ik ze op de bodem van het hok leg, strooi ik er een laagje ‘hokwit’ onder.  De jonge duiven zullen in tegenstelling tot het vorige seizoen, onder elkaar blijven zitten tot ze wat meer geslachtsrijp zijn. Vorig seizoen hebben we gepoogd om duivers en duivinnen vanaf het spenen apart te zetten.  Een proefwerkje dat wel mooie vliegresultaten heeft gegeven, maar wat niet altijd makkelijk is om de duiven te laten aanparen.  Het lijkt erop dat hun geslachtsdrift merkelijk minder is. 

De jongen van de weduwduivinnen kunnen we eerstdaags ook ringen.

Pattaya, finale van de Pattaya International Pigeon Race

De finale van de eenhoksrace Pattaya International Pigeon Race is ook gevlogen. Ik was zelf bij de finale in Pattaya op 7 januari.  Alles was aanwezig om er een mooie dag van de maken:  veel duivenliefhebbers van verschillende landen, veel duiven, mooie accommodatie, prachtige organisatie dit alles omkaderd met lekker eten en drinken!  Er werden 661 duiven ingekorfd en er zijn tot op heden 467 duiven terug thuis. 

De eerste Belgen staan op een zeer mooie 17de plaats.  Hun duif kwam samen toe met een groepje andere duiven waarbij ook de 3de prijs winnaar aanwezig was.  Het ging er dus puur om welke duif als eerste de ingang van het hok nam.   Het Belgische team Van de Velde – Verstichelen – De Smedt deed het zeer goed.  De eerste duif heeft een snelheid van 1217minuut.  Al bij het inkorven van de duiven zagen we dat het goed was…de duiven zaten rustig wat te pikken in de manden. Toch een teken dat ze het goed gewoon waren in de manden op de vrachtwagen. Bij een zwoele temperatuur van om en bij 30 C° en een zeer hoge luchtvochtigheid van 85 %  hebben de duiven een finale van 530 km gevlogen.  Dit vanuit Udon Thani . De duiven zagen er bij thuiskomst zeer goed uit!  Aan hun conditie en gezondheid was niet aan het toeval overgelaten.  Bij hun aankomst aan het hok kwamen ze ook  vlot binnen.

Er volgt nog een reportage met meer uitleg en foto’s hierover

We melken nog lang en gelukkig!

Esther

www.esthervereecke.be

 

email: esthers-blog@hotmail.com