24. jan, 2017

Het is zover! De eerste jongen zitten apart!

Het is eindelijk zover, de eerste jonge duiven zitten op hun plaats. Ze zitten zacht en warm in het houtschaafsel. Je weet nog wel dat ik een ‘probeersel’ ging doen met bodembedekker voor de jonge duiven: houtschaafsel en op het andere hok stro. Wel, het houtschaafsel is wel zacht en warm en je kan de mest er makkelijk tussenuit halen op het schoon te maken. Het nadeel is wel dat de drink –en eetbak vol met houtkrullen ligt alsook het stoft wel erg hard. De jongen eten enorm hard, misschien met de koude temperaturen. Ze krijgen voorlopig nog kweekmengeling, zolang ze alle graansoorten goed opeten blijft ik dit nog even geven. Deze eerste ronde zit op het duivercompartiment. De dappersten vliegen of beter gezegd springen al in de bakken op de onderste rij. Ongelofelijk hoe snel ze zich aanpassen aan hun meer zelfstandige leventje. Sommigen zitten graag midden in de groep, liefst nog onder een paar andere duifjes weggedrukt, anderen markeren al snel hun territorium af door te pikken naar andere jongen die té dicht in de buurt komen. Ze laten hun ongenoegen blijken door heftig met hun vleugeltjes te klapperen. Soms lijkt het erop alsof ze in stilte een poging doen om te ‘ronken’. De tweede ronde komt in het compartiment met de zitkapjes, in dit duivinnen gedeelte kunnen ze hun installeren. Wanneer ze geslachtsrijp zijn kunnen ze over de gang en zullen ze ‘op de schuifdeur’ gespeeld worden. Mijn papa is nu volop aan het knutselen (voor de zoveelste keer…) om 2 kleine rennetjes te maken. Deze komen op de grote valplanken. Zo kunnen de jongen tijdens hun eerste buitenexcursies veilig genieten van de open lucht en kunnen ze niet ten prooi vallen aan roofvogels.

De kwekers zijn volop bezig met het voederen van hun jongen. Ze worden dan ook goed verwend met geregeld vers stro, meermaals per dag verse piksteen en kleine zaden. Vanmorgen zijn ze ook in bad geweest! Brr.je moet er maar zin voor hebben om bij 0 C° in een badje met koud water te gaan. Ze hadden er echt plezier in.

De vliegduivinnen zitten bijna allemaal terug apart. De duivers zorgen voor de jongen. De meeste duivers zouden al terug achter hun duivin aan gaan en proberen met haar te paren. Om te voorkomen dat er nog een 2de legsel zou komen, zitten ze dus terug apart. Sommigen zijn nog wat onrustig omdat ze van hun nestje weggenomen zijn, maar de meesten zijn het al goed gewoon om rustig op het hok te zitten. Als het volledige duivinnenteam apart zit kunnen ze terug buitenkomen. Ik zal ze goed moeten in het oog houden want hier in de buurt heb ik al wel wat roofvogels gespot… opletten dus. Op tv zag ik een valkenier zijn kunsten tonen en ik vroeg me af of een ‘afgerichte buizerd of valk’ de andere, wilde roofvogels op een afstand zou kunnen houden? Het zou best kunnen dat deze tamme valk geen goede band met mijn duiven zou kunnen opbouwen omdat ze instinctmatig angstig zijn voor deze vogels.

We melken nog lang en gelukkig!

Esther

www.esthervereecke.be

esthers-blog@hotmail.com