9. feb, 2017

De afgelopen olympiade en nieuwe ren voor de jonge duiven!

De afgelopen olympiade te Brussel was voor mij de eerste keer dat ik dit bijwoon. Heel veel buitenlanders en ja, de vogelgriep, daar was toen net nog geen sprake van. De tentoongestelde duiven stonden in een ruimte met mooie muurschilderingen. Er hing een speciale sfeer in deze zaal, stilte en bewondering voor de duiven die er werden geshowd. Er was wel opvallend veel veiligheidspersoneel aanwezig en iedereen werd gecontroleerd. Zelfs de standhouders geraakten er zonder pasje en controle niet in. Het was een leuke ervaring. Op vrijdag iets minder volk, maar zaterdag was het toch drummen om binnen te geraken. Ik stond er met mijn compagnon Hugo. We gaven er uitleg over de one loft race in Pattaya, Thailand (Pattaya International Pigeon Race). Meer interesse als vorig jaar, en ja, dat is nu zo...met een tweede editie in het vooruitzicht is er al meer naambekendheid!  Niet enkel op onze stand was het aangenaam vertoeven met een mooie Thaise delegatie, maar ook een praatje maken op andere standen was aan de orde. Een rondgang maken op de beurs en hier en daar een babbeltje, gezellig!

Vanaf nu kruipt er weer meer werk in de duiven. Alsook het opkuisen en verversen van de nesten. De kwekers zijn aan het broeden op een derde ronde.

Bodembedekker…proefondervindelijk…

De proef met de vloerbedekking op het hok van de jonge duiven is een feit: de houtkrullen krijgen niet mijn voorkeur. Ik ga toch resoluut voor het stro. De houtkrullen vliegen voortdurend in het rond en maken te veel stof, de eet –en drinkbakken liggen er vol van. Het stro blijft beter liggen, maar houdt meer vocht onder de stoflaag. Dus, geregeld het stro wat opschudden, de mest eraf halen en aanvullen met proper stro! De laag hokwit eronder houdt het geheel goed droog. Zo’n troepje jonge duiven geeft eigenlijk wel veel ‘vocht’ af. Je staat er aardig van te kijken hoeveel vocht er soms onder hen op de vloer staat. De houtkrullen kan ik misschien volgend jaar vervangen door ‘beukenschaafsel’, het zijn net houtkrullen maar iets grover en zwaarder. Ze stoffen niet zo hard, proberen dus!

De jongen

De jongen doen het supergoed en ruien al veel kleine pluimpjes. In de namiddag wanneer ik de hokken nog eens schoonmaak, stofzuig ik de gang en tegen de ochtend liggen er al weer een heel deel pluimpjes onder de deur. Hopelijk zijn de jongen met de ophokplicht nog niet te groot en te sterk zodat ze onmiddellijk de lucht ingaan met alle gevolgen ervan. Uiteindelijk is dit overmacht en ja, het is voor elke melker hetzelfde. Ook de jaarse en de oude duivinnen zouden dringend al een moeten buitenkomen.

Rennetje en valplanken!

Mijn vader heeft weer een hele tijd aan het knutselen geweest… hij leest mijn blog ook, dus weet hij echt wel dat ik zijn werk apprecieer. Een rennetje om op de valplanken te zetten is door hem gemaakt, alsook heeft hij palen gezet een meter voor de valplanken om daarop een plank te bevestigen. De jonge duiven aarzelen soms om vanop het dak op de valplank te landen en bij dezen kunnen ze iets minder steil aanvliegen en eerst op de latten landen en vervolgens naar de valplanken springen. Met deze planken zullen ze met hun ‘beperkte vliegcapaciteiten’ sneller de neiging hebben om naar beneden te vallen.

We melken nog lang en gelukkig!

Esther

www.esthervereecke.be

email: esthers-blog@hotmail.com