28. feb, 2017

De laatste jongen zijn geringd en op gemakje wat voortdoen…

De laatste jongen van de kwekers zijn geringd! Ze zijn nu bezig met hun laatste ronde jongen groot te brengen. Het zit er dus bijna op met de kweek en binnenkort kunnen alle nestpannen worden afgewassen en weggezet. Vanaf het moment dat de jonge wat pluimpjes krijgen dan zet ik de duivin weg en zal de duivers de laatste jongen zelf moeten grootbrengen. Een laatste inspanning en dan krijgen ze welverdiende rust.

Alle gespeende jongen zitten op het hok. Er komen nu geen andere jongen meer bij. Ze eten goed en kunnen er nu wat van profiteren om wat extra te eten en wat reserve op te bouwen. Ze staan heel aandachtig te kijken en fladderen ter plaatse wat rond in het hok als ik met mijn potje begin te schudden. Ze weten dus goed wanneer het etenstijd is. Ze krijgen nu een mengeling van rui en kweek ondereen. Als ik merk dat er te veel erwten blijven liggen, schakelen we over naar de ruimengeling. Dat is voor mij zo een beetje de regel. De jonge duiven krijgen de komende maanden enkel ruimengeling. Dit tot aan de nationale vluchten. Ik probeer ze wat tammer te maken door ze pindanootjes uit mijn hand te geven. De pindanootjes leken eerst wat groot voor hun kleine bekjes en ze konden er zich minutenlang mee amuseren in een poging een nootje binnen te spelen. Van zodra één duifje de techniek beet heeft, dan volgen de anderen ook. De ongepelde pinda’s gaan vlot binnen. Ik vertroetel ze hiermee een beetje maar overdrijf zeker niet en houd wel in de gaten welke duifjes er al aardig wat binnen hebben. Ik begrijp niet hoe ze zo snel de blijkbaar, lekkere smaak van de pindanoot kennen. Ze slikken de pinda gewoon door, maar ergens zullen ze toch proeven dat het een lekkernij is. Zoals elk jaar zijn er sommige jongen die zich echt onverschrokken gedragen en zelfs op mijn hoofd vliegen, ze zitten op mijn schoenen en prutsen wat aan mijn veters…. Anderen blijven liever op de achtergrond en komen dan uiteindelijk toch ook wat dichterbij en nog anderen die blijven liever ver weg van alle aandacht. De jongen worden ondertussen al verduisterd. Hopelijk krijgen ze geen ‘dipje’ door de dag te verkorten. Ik weet niet of het wetenschappelijk bewezen is, maar toch… de dagen worden stilaan langer en nu ga ik de dag inkorten door de rolluikjes naar beneden te doen…. Ik houd het wel nauwlettend in het oog. Ondertussen ben ik ook in het duister eens op de hokjes geweest en merkte dat er een paar jonge duiven ‘aan het trappelen’ waren… ik zag geen luisjes of iets dergelijks, maar heb hen toch maar een antiparasiet drupje gegeven.

De jonge duiven zien er nu niet zo mooi uit want ze ruien echt veel kleine pluimpjes, wanneer het ’s morgens licht wordt en ze vliegen uit hun bakken dan stuift het van de kleine pluimpjes en pelletjes! Het wordt tijd dat ze eens een badje kunnen nemen.

De jaarse en oude duivinnen zijn bezig met een gerstkuur. Ondertussen krijgen ze afwisselend Sedochol, appelazijn en Hepatoveto in de drinkpot.

 

We melken nog lang en gelukkig.

 Esther

www.esthervereecke.be

esthers-blog@hotmail.com