9. mrt, 2017

Nieuw rennetje voor de weduwduivinnen en slecht weer…

Terwijl de regen weer heftig tegen de veluxramen van mijn keuken klettert, heb ik wat tijd om gezellig mijn blog te schrijven. De houtkachel brandt nog elke avond en dat zorgt hopelijk voor wat extra schrijfinspiratie…

Ik heb hier trouwens nog een hele hoop brochures en foldertjes liggen van Fugare. Ik ben bezig ze wat te lezen en op te ruimen. Er zit echt van alles tussen, ook een heel deel flyers van one loft races. Ondertussen hebben we nog de laatste ronde jongen gespeend en we bekijken eens wat ons budget is en aan welke loftrace we willen meedoen.

Vandaag was het een rustige dag… geen duiven kunnen uitlaten ondanks het nu wel mag, maar de regen was echt onophoudelijk. Ik vind het geen probleem als de duiven eens in de regen buitenkomen, maar dan wel geen dagen na mekaar. Het klimaat op de hokken is nog niet van dien aard dat ze goed kunnen opdrogen. Daarbij, als je de duiven in de namiddag lost hebben ze niet meer veel tijd om op te drogen, vooraleer ze verduisterd worden. Geen aanrader om met natte veertjes te gaan slapen!

Nieuw rennetje

In mijn omgebouwd tuinhuis zitten er een ploegje weduwduivinnen. Het zijn jaarse duivinnen die verschillende vluchten Soissons hebben gevolgen (203 km), maar niet verder. Ze hebben afgelopen winter geen nestje gehad en zijn nog nooit gekoppeld. Tot nu toe ging het vrij goed. Ze zitten op plankjes voor hun gesloten woonbakken. De laatste weken, wanneer de temperaturen boven het vriespunt zijn gestegen, is ook hun paardrift toegenomen. Ik moest dus dringend iets ondernemen wil ik ze nog als weduwduivin kunnen spelen. Ze moeten nog verschillende weken wachten vooraleer ze met hun allereerste partners een nestje kunnen bouwen. Mijn papa is weer aan het meten en knutselen gegaan… het resultaat mag er zijn! Een klein rennetje dat achter het tuinhuisje hangt. Via een schuifje in de wand kunnen ze binnen en buiten. Den bovenkant van het ‘buitenverblijfje’ is vervaardigd uit heldere, plastic golfplaat. De zijkanten in draad zijn afgewerkt met groene schaduwdoek. De duiven hebben dus buitenlucht, licht en zon via de boven en onderkant maar doordat de zijkanten ondoorzichtig zijn, kunnen ze goed rusten en worden niet afgeleid. Het is de bedoeling dat ze tijdens de dag in dit rennetje verblijven. Hopelijk zullen ze nu niet meer zo snel aanparen. De bodem is gemaakt uit grofmazige, geplastificeerde draad, zodat ze er niet gezellig op kunnen nestelen. Vermits het grote mazen zijn kan de mest er makkelijk doorvallen en blijft niet in de vakjes hangen. Er zijn 3 zitstokjes in gemaakt waar ze dicht bij mekaar moeten zitten. Waar de ruimte schaars is, moet er veel begrip zijn… ’s Nachts mogen ze uiteraard binnen zitten.

Hopelijk geen gevallen van vogelgriep meer en kan het duivenseizoen zo binnenkort toch nog op gang komen.

We melken nog lang en gelukkig!

 

Esther

www.esthervereecke.be

esthers-blog@hotmail.com