8. apr, 2017

Vertrokken met de jaarse en oude duivinnen en weer een beetje geknutseld…

Mijn duivenseizoen is nu écht van start gegaan. De oude en jaarse duivinnen zijn ondertussen meermaals opgelaten en hebben vorige week Quiévrain gevlogen en als jullie dit lezen, waarschijnlijk een tweede Quiévrain ook.  Ze komen vlot naar huis en op de uitslag staan we ‘tussen’ de échte vitesse spelers. Meer moet dat niet zijn. Het is uiteindelijk ook niet ons doel, want deze duivinnen moeten naar de nationale vluchten, maar… ik geef toe, ‘geen papier raken’ zou me toch ook bezorgd maken! De duivinnen hebben nog steeds geen duiver gezien. Ze trainen goed, en ik ben streng: vallen en binnen. Elke week krijgen ze minstens 1 keer de kans om rustig in een badje te gaan, de spoetnikken staan dan, in tegenstelling tot de rest van de week, open en ze kunnen naar hartenlust binnen en buiten. Het doet ze zichtbaar deugd. Ik praat tegen de duivinnen en probeer hen met mijn stem aan te moedigen om binnen te komen. Ze reageren er duidelijk op en ja, ze zijn slim, · Wanneer ik een zonnebril opheb en tegen hen iets zeg dan reageren ze minder fel, zet ik de zonnebril af zodat ze mijn ogen zien, heb ik de indruk dat ze goed zien naar welke duivin ik kijk. Het kan maar een indruk zijn, maar toch, ik heb het al meermaals ondervonden!

De jonge duiven een bad geven is niet eenvoudig. Ik kan wat jutezakken op het hok leggen en ze zo van een badje voorzien. Dit is wel een heel ‘gedoe’ en de vloer wordt nat, het hok vochtig en het is een gesleur met emmers om de badjes te vullen en nadien om de badjes terug leeg te gieten. Er zit zo’n 10 liter water in een badje, dus een hele opgave om ze zonder morsen van het hok te halen. We hadden eerst de intentie om een badje op de valplanken te plaatsen maar dan moesten deze gestut worden. Mijn valplanken zijn in –en uitklapbaar met een scharnier, dus ze kunnen niet té veel gewicht torsen. De duiven een bad geven op de gazon lijkt me niet zo ideaal omdat ze dan bij het thuiskomen ook daar naar water kunnen gaan zoeken, maar mijn duivencompagnon had het idee om een badje te plaatsen op de palen voor de grote valplanken. Met wat knutselwerk kunnen de duifjes hier nu in bad en nadien draaien we de badjes gewoon om. Het is nog maar net geïnstalleerd, maar de duiven zijn wel echt benieuwd. Ik vermoed dat ze de volgende dagen toch een kijkje gaan nemen. Wanneer de wedstrijden op volle toeren draaien, zijn we toch beter dat we de badjes gewoon wegnemen…een dorstige duif kan bij thuiskomst van de wedstrijd toch wel even een tussenstopje maken in een zelfs leeg bad, om dan pas op de constateerplaat te gaan… geen goed plan dus!

Ondertussen zijn alle duiven aangeleverd voor de one loft races waar we aan deelnemen: Derby Brod (Kroatië) is eigenlijk al een jaarlijkse traditie aan het worden. Dit jaar doen we ook mee op de Algarve Derby (Portugal) en voor de eerste keer ook in Roemenië (Corabia Derby). Op 26 april en op 22 mei verzamelen Hugo en ikzelf, de duiven voor de one loft race Pattaya International Pigeon Race (Thailand). Vorig jaar hebben we 69 duiven verzameld maar we verwachten voor deze 2de editie toch meer duiven!

We melken nog lang en gelukkig!

Esther

 www.esthervereecke.be

esthers-blog@hotmail.com