15. jun, 2017

Een druk programma voor de weduwduivinnen...

De weduwduivinnen hebben ondertussen Bourges en Châteauroux op hun teller staan. Ze hebben dat aardig gedaan. Mijn oude duivinnen: voor Bourges : 1ste en 4de lokaal club Zuiderbond Mechelen en goed voor een 10de en een 36ste  provinciaal Antwerpen (op 2667 duiven) en 109de nationaal. Voor Châteauroux hadden we 1ste + 2de in club Zuiderbond Mechelen bij de jaarse duiven.

De duivinnen zitten los op het hok en zitten op kapjes.  Op de vloer is er niets voorzien van elastieken, rolletjes of ballonnen, ... klinkt misschien raar, maar het is best te doen.  Enige voorwaarde is dat dat duivinnen goed bezig blijven met vliegen anders paren ze aan!  Tussen de nationale vluchten door moeten de duivinnen in het weekend en soms ook in de week mee voor een trainingsvluchtje van zo'n 100km.  Eén duivin, een oude, is té paarlustig en zit dus vanaf maandagavond tot aan het inkorven in quarantaine. Ze mag samen met de andere duivinnen vliegen, alsook gaat ze mee met de anderen naar binnen wanneer de vlag weggenomen wordt. Vanaf dat moment moet ik op het hok zijn om ze in het oog te houden.  Deze 'afzondering' heeft haar duidelijk goed gedaan aan haar prestaties te zien. Ik ben benieuwd hoe lang ze haar forme gaat kunnen behouden. Misschien zal ze sneller opgebrand zijn dan de andere duivinnen. Ik zal het binnenkort weten. Al vanaf de aanvang van dit seizoen waren de oude duivinnen merkelijk beter dan de jaarlingen, maar vanaf Châteauroux is hierin kentering gekomen. De jaarse duivinnen hebben de 2 oude duivinnen echt voorbijgestoken! Toch raar hè. ze zitten op hetzelfde hok, trainen en eten hetzelfde.

De jonge duiven zitten net apart. Er zijn ondertussen veel meer koppeltjes gevormd dan vorig jaar. De reden hiervan is dat de duivers en de duivinnen na het spenen bij elkaar gezeten hebben. Vorig seizoen had ik bij het spenen de duivers en duivinnen gescheiden. Nu hebben ze veel meer de kans gehad om koppeltjes te vormen. Het verduisteren is ook stopgezet. De laatste week heb ik de rolluiken niet meer helemaal naar beneden gedaan, zodat er toch wat meer licht het hok binnen kon. De duiven zullen nu wel snel veranderen en meer gedreven zijn om binnen te komen na de vlucht. Het binnenkomen was wel wat een probleem omdat ze bij thuiskomst zo vrolijk waren dat ze aan het paren gingen op de nok van het dak! De houten nestbakjes die mijn vader had gemaakt hebben dus weeral hun dienst bewezen. Ik heb ze in de woonbakken gezet maar ook in het hoeken van het hok, gewoon op de grond. Met een gekleurd potlood zijn alle plaatsen van de bakjes nu gemarkeerd zodat we deze vlot en snel kunnen plaatsen wanneer de duiven thuiskomen. Zo kunnen we 'het decor' eenvoudig terug in orde brengen voor de verliefde koppeltjes. Vorig seizoen had ik geen plaatsen aangeduid en werden de bakjes soms op een iets andere locatie geplaatst, wat voor sommige duiven toch een probleem bleek te zijn.

Pattaya International Pigeon Race.

De duiven die we verzameld hebben voor de Pattaya International Pigeon Race (Thailand) zitten ondertussen al in meer tropische oorden...29 C° en luchtvochtigheid van 72 %! Met een zeer uiteenlopend deelnemersveld is België ook tijdens deze 2de editie goed vertegenwoordigd. Deze loft race is vanaf dit jaar een FCI race. Binnenkort meer nieuws. Je kan alvast een kijkje nemen op http://www.pattayaoneloftrace.com

Voor de trouwe lezers van mijn blog…weet je nog de foto op de vorige blog? Wel, de foto van Border Collie Lena met het lokkertje Hollie op haar rug heeft een fotowedstrijd gewonnen in de plaatselijke hondenschool en ja hoor, ze prijkt op de eerste pagina van het clubblad.

We melken nog lang en gelukkig.

Esther

 

www.esthervereecke.be

esthers-blog@hotmail.com