21. sep, 2017

Loft race Derby Brod Kroatië en duiver' Remus'

De duiven die in de loft race van Derby Brod Kroatië zitten hebben al aardig gezweet!

Tot voor kort was er in Kroatië een ware hittegolf in het land, waardoor de training van de duiven van deze one loft race Derby Brod, wat later op gang was gekomen. Ondertussen is het weer er zeer wisselvallig geweest en werd de finale race uitgesteld.  Ik heb een bezoek gebracht aan Filip Pudic, de man achter deze one loft race.  In het Kroatische Slavonski Brod, tegen de grens met Bosnië, heeft hij het hok staan waar deze duiven worden gehuisvest. De duiven zitten er in een prachtige natuurlijke omgeving, de hokken hebben veel licht en lucht omdat ze vooraan open zijn. Toch belangrijk dat er hier wordt rekening gehouden met de weersomstandigheden, zodat de duiven een eerlijke kans krijgen om hun te bewijzen tijdens de races. Er werden zo'n 550 duiven aangeleverd voor deze race. Op onze weg naar Slavonski Brod zien we veel roofvogels langs de kant van de autosnelweg op de omheining zitten: je ziet er allerhande soorten van slechtvalken, maar kleine en toch ook grote haviken. Deze roofvogels weghouden rond het duivenhok is dus wel écht nodig.

Het weer kan hier zeer snel omslaan, dat heb ik zelf ondervonden: 30 graden en zon en de dag erna kon je een jas en handschoenen verdragen...eerst stralende zon en enkele minuten later donder, bliksem en felle regen!

Kwekers evalueren en samenstelling kweekhok bijsturen.

In het kweekhok zitten nog een paar duiven met als geboortejaar 2011... het valt niet dagelijks op, maar wanneer ik zo rondkijk op het hok, bekruipt mij het gevoel dat ik hier toch mee moet opletten. Ik mag hier niet 'stilzitten' en moet toch voortdurend naar aanvulling en verbetering zoeken voor het kweekhok. De duiven mogen in blakende gezondheid zijn, maar je kan nooit zeggen hoelang ze nog gaan bevruchten. Ik geef er persoonlijk de voorkeur aan om bevlogen duiven, die zichzelf hebben bewezen in de wedstrijden, plaats te geven op het kweekhok. Uiteraard is de vliegprestatie alleen geen garantie voor een goede kweekduif en wanneer je duiven bijhaalt, kunnen het er ook zijn, die rechtstreeks naar het kweekhok gaan, je kunt soms niet anders.  

Er is plaats voor zo'n 15 koppels en dat aantal probeer ik voorlopig wat aan te houden.  Kwaliteit verbeteren of op niveau houden, niet makkelijk, maar toch moet er op tijd 'jong bloed' zijn voor het kweken. Een deel van de kweekduivinnen, die ikzelf heb gekweekt of die bij mij hebben uitgevlogen, heb ik uit de kweekren gehaald en krijgen nu verschillende dagen per week ‘open hok’, ze kunnen dus naar hartenlust eens uitvliegen en wat buiten zitten. Ik denk dat ze hiervan eens deugd hebben, vooraleer ze terug aan het kweekseizoen beginnen. Uiteraard hou ik ze wel wat in het oog, maar binnenkort toch opletten voor de roofvogels en ja… uiteraard is dit een risico, maar ik kan het niet laten om ze toch eens uit te laten.

Remus en mooie prestaties!

Mijn jonge duiver Remus (6207128/2017) heeft het goed gedaan. Hij behaalde nationaal een 17de plaats (met 4 prijzen) op de grote halve fond jonge duiven.

Als seizoen afsluiter nog even dit: we behaalden 13 eerste prijzen, 3 keer top 100 nationaal en 25 top 100 provinciaal.

We melken nog lang en gelukkig!

 

Esther

www.esthervereecke.be

esthers-blog@hotmail.com