7. jan, 2018

Het einde van het jaar.

Het einde van het jaar en het begin van nieuw leven op het duivenhok…

Het begon al een jaarlijkse traditie te worden, maar met deze kweek komt er ‘kentering’ in!!  Normaal zien de eerste jongen het daglicht met kerstavond of kerstdag, echter dit jaar waren we een aantal dagen vroeger.  Toch ook een heel fijn moment, maar net niet zo speciaal als kerstavond.  Andere jaren ging ik tussen het klaarmaken van het avondeten (en het nippen van een aperitiefje) eventjes naar het hok ‘piepen’ of er nog geen gekipte eitjes waren…Bovendien zat ik er nu toch wel mee, of ik de jongen nog vlotjes kon ringen.  De ringen waren er 29 december, dus dat is goed gekomen. De kweek is goed verlopen.  De duiven hebben er dit jaar wel net iets langer over gedaan om hun eerste ei te leggen…het weer was dan ook vochtig en donker…. De kweekduivers werden bijgelicht en ze kregen wat extra kweekvitaminen, tarwekiemolie en al het nodige. Een deel van de kweekduivinnen heeft ondertussen terug eitjes gelegd en zo zijn ze bezig aan hun tweede en laatste nestje voor deze winter.   

Het hok voor de jonge duiven werd al in gereedheid gebracht, enkel nog maar  de drinkpotten vullen en granen in de eetbakken doen en ze kunnen hun nieuwe woonst verkennen! 

Een knallend uiteinde en een gezond nieuwjaar…

Met oudjaar, precies om 24u gingen er toch wel wat vuurpijlen de lucht in.  In deze tijden van GAS boetes begrijp ik het hele opzet van het vuurwerk niet zo goed…en ja een vuurtje maken, zelfs wat bladeren opstoken, het mag niet meer, maar dan wel vuurwerk afsteken waarbij niet alleen mensen maar ook dieren ongemak van hebben. Bij de milieu waarnemingen is er zelfs sprake van een  ‘periode van tijdelijk zeer verontreinigende lucht’ dit komt doordat er een soort ‘smog’ ontstaat door de vuurwerkrook en mist, sowieso aanwezig door het fijne stof….gezond kan het niet zijn, voor mens en dier.  Toen ik ’s ochtends in het duivenhok ging kijken, leek het alsof de duiven er geen last van hadden.  Ze deden rustig verder zoals de dag ervoor…

Hond Lena daarentegen was heel bang…ik probeer haar nu wat te ‘conditioneren’ door geregeld een YouTube vuurwerk filmpje te laten zien en horen, wie weet zal haar angst daardoor  verminderen.

Enfin, een goed voornemen voor dit jaar, het sporten wat onderhouden en mekaar het beste wensen!  Daar heb ik onlangs nog een staaltje van gehoord….duivenmelkers die over andere melkers commentaar geven omdat ze naar ‘hun mening’ teveel kwekers hebben, tja, waar zijn we mee bezig.  Laat toch elkeen zijn ding doen en van de duivensport genieten op zijn manier.  Zolang je er zelf geen last van hebt en jij moet de hokken niet schoonmaken en de duiven niet voederen, dan maakt het toch niet uit, denk ik dan.

Een ander goed voornemen, ja, misschien terug wat meer met de fiets naar het werk, kwestie van mijn bijdrage te doen aan het verminderen van de CO2 uitstoot te verminderen en daarbij horend het fijne stof….

 

We melken nog lang en gelukkig!!

Esther

www.esthervereecke.be

email: esthers-blog@hotmail.com