31. jan, 2018

Eerste verkenning van de omgeving.

Eerste verkenning van de omgeving en de tweede ronde ringen…

De jongen van het eerste legsel zijn allemaal gespeend, meer zelfs, ze komen al buiten. Ik weet niet hoe jullie het aanvoelen, maar voor mij is dit een spannend moment.  Ze zijn al vertrouwd met het geluid van mijn ‘schudpotje’ en ‘komkom’, maar nog niet in die mate dat ze vlotjes terug binnenstormen wanneer ze het geluid horen. Ik riskeer het ook nog niet om ze ‘op hun honger’ te laten zitten.  De kleinsten moeten toch voldoende eten tot zich kunnen nemen, en liefst de hele dag door.  Ze zijn al gespeend, dus dat is al een periode dat ze een kleine terugvallen kunnen kennen en zo meer vatbaar zijn voor een aanslag op hun weerstand, met alle gevolgen van dien.

De eerste dagen zijn de jongen buiten geweest onder de bescherming van een kleine ren, maar nu de ren weg is, is er geen houden meer aan.  Van de ene valplank op de anderen, naar de dakgoot om zo toch de nok van het duivenhok te bereiken, toertjes maken rond het hok, waarbij ze dan nogal een harde landing meemaken, oefening baart kunst hè…

Ze slaan hun vleugeltjes uit, maken de gekste toertjes en sprongetjes en schrikken en zichtbaar zelf van dat ze kunnen vliegen. De kweek is goed meegevallen en met de mengeling die we nu voederen eten ze goed alle granen: grote en kleine. Het is de premium kweekmengeling van Beyers, bovendien in handige zakken van 20 kilo, wat het voor mij wat makkelijker maakt om te  dragen.  Vorige week had ik de duiven een kluitje aarde voorgeschoteld, met daarop wat muur (vogelmuur) gegroeid.  Na afgelopen zachte winter, staat mijn moestuintje staat nog vol van een zo kan ik daar gelijk komaf mee maken.  Voor de duiven is het  heilzaam: het is een soort tonicum.  Het bevat onder andere: magnesium, kalium, vitamine C, flavanoïde rutine…. Kan niet slecht zijn.  Bovendien is het voor de ‘opgesloten’ kwekers een fijne afleiding, ze kunnen er wat in pikken en zijn zo wat bezig. 

De kwekers brengen de tweede ronde jongen groot en daarna gaan ze uiteen. Tot hier toe rond de nestjes mooie droge  mestbolletjes en dat is het beste ook.  Nestjes waarbij het water zo rondstaat, daar heb ik zelf toch geen goede ervaringen mee. 

De laatste kampioenendagen zitten eraan te komen.  Toch wel enigszins anders dan de bijeenkomsten van duivenclubs kort na het duivenseizoen.  Er wordt nog weinig gepraat over de vluchten en de resultaten van vorig jaar, wat er misging en wat er beter kon.  De zinnen en de blikken van de meeste melkers zijn al gericht op het komende seizoen…. Er wordt gepraat over de kweek, of het al dan niet is meegevallen, ook plannen voor volgend seizoen komen aan bod, alsook de plannen van de KBDB of andere hotitems.    De boterhammetjes met kaas of kop, voor sommigen wat oubollig, maar ik vind het toch een fijne en lekkere traditie!

 

We melken rustig verder!

Esther

www.esthervereecke.be

email: esthers-blog@hotmail.com