17. feb, 2018

Duivensport leeft!

Op de duivenbeurs Fugare in Kortrijk Xpo merkte ik toch dat de duivensport nog leeft! Voor deze 8ste editie van Fugare was er veel volk op de been. De ene al wat jonger dan de andere, maar toch was het een mooie smeltkroes van duivenliefhebbers. Ik merk zelf ook hoe langer ik met de duiven bezig ben, hoe meer praatjes je hier en daar kunt maken. In het duivenseizoen is de competitiedrang grootser en daarom is het hier net wat meer ontspannend. Aan de vele standen werd er gepraat, vooral over de duiven, maar de sfeer was goed. Toch een paar opvallende zaken: standen waar volk staat, trekt nog meer volk! En ook…daar waar een knabbeltje en een drankje worden aangeboden, daar staat uiteraard het meeste volk. Sommige melkers kunnen niet lang blijven want moeten de duiven gaan verzorgen, anderen hebben familiale verplichtingen. Partners van duivenliefhebbers die dachten een mooi uitje te maken naar Kortrijk, hun vooruitzicht werd in de kiem gesmoord…manlief blijft onophoudelijk praatjes maken her en der en ja, het gaat dan weer over duiven. Als ze het op voorhand hadden geweten, waren ze naar Kortrijk stad geweest. En ik moet zeggen, het is een mooie en nette stad. Parkeren is er wel een dure aangelegenheid, maar voor de rest is er niets op aan te merken: leuke eet –en praatcaféetjes, mooie Grote Markt, de Broeltorens en een gezellig Begijnhof en ja hoor het K-shoppingcenter in het midden van de stad! Tevens het grootste binnenstedelijk winkelcentrum van West-Vlaanderen! Bovendien zitten alle leuke bezienswaardigheden op wandelafstand van elkaar.

Nu nog de duiven…

Op een paar koppeltjes na, is het kweken van de 2de ronde gedaan. De duivinnen hebben het supergoed gedaan en ook de duivers, die de laatste 14 dagen alleen voor de jongen hebben gezorgd, hebben het beste van zichzelf gegeven. Het resultaat mag er dan ook zijn: flinke jongen, die goed in hun vel zitten, die vlot mee eten en drinken. Wat ik niet zo graag zie is ‘luiheid en gemakzucht’ bij de jongen, of noemen we het ‘gebrek aan nieuwsgierigheid’. Jongen die speenklaar zijn, zouden toch al wat moeten uit de nestpan komen. Een koppel jongen, dat ook speenklaar is en zich met gemakzucht laat voederen door de hun vader… ik ben er toch niet gelukkig mee. De jongen die mij het meeste opvallen zijn de nieuwsgierige duifjes, de gekke toertjes maken op het hok, die aandachtig zitten rond te kijken en op het vensterschap naar buiten turen. Al mijn bevindingen, hoe gek dan ook, heb ik genoteerd in mijn ‘duivenagenda’ en tijdens of na het speelseizoen kan ik de balans opmaken, welke van mijn bevindingen correct zijn geweest.

De jonge duiven krijgen dit jaar voor de eerst keer ook duiventhee. Ik zag ’s ochtends dat er in het gangetje al een laagje pluimpjes lagen, dus waarom geen rui thee? De vliegduivinnen staan nu op gerst dieet, aangevuld met dezelfde thee. Hopelijk krijg ik die oude dons er nog uit vooral het hun beurt is om stilaan te beginnen trainen.

We melken rustig verder!

www.esthervereecke.be

esthers-blog@hotmail.com

 

Esther