29. apr, 2018

Seizoenstart en minder jongen dan vorig jaar....

Ready for take-off! De seizoenstart is genomen met mijn ploegje van 10 duivinnen: 9 jaarlingen en nog een 'oudje' van 2014.  Ze heeft 2 nestjes gekweekt, maar de jongen zijn dit jaar en vorig jaar niet zo meegevallen... Vermits ze een vliegduif is die al op mijn stekje in Beerzel heeft gevlogen, heb ik ze gewoon terug mee tussen de vliegers gezet.  Ze heeft de tijd van haar leven en heeft er zin in!  Ze traint goed en vliegt goed met de jaarlingen.  Toch wel fijn als je weet dat ze vorig seizoen niet heeft gevlogen! Daarbij, nu kan ik gaan inkorven met een ploegje van 10, mooi rond getal en is mijn 'dubbeldekker' netjes gevuld.  Ik weet het wel, 'kwaliteit boven kwantiteit' maar deze duivin heeft toch een speciaal plaatsje in mijn hart. Als er duiven 'vallen' kun je direct zien of zij het is!  Ze daalt snel en komt dan een heel eind over het gazon gevlogen, een metertje boven de grond!  Mooi om te zien. Een laagvlieger!

De jonge duiven zitten apart als eerste en tweede ronde.   Omdat het verduisteren zo onnatuurlijk is en vooral bij de jongen een weerslag heeft op de gezondheid heb ik het dit jaar iets anders geprobeerd: de tweede ronde heb ik 'klassiek' verduisterd, dus vanaf 18.30 uur tot 8u.  De eerste ronde wordt enkel 'schemer' gezet.  Dit vanaf de late namiddag tot 's ochtends.  De duiven kunnen nog wel eten, drinken, in -en uit hun bakjes vliegen. Ik weet dat ze sneller zullen ruien, maar toch wil ik het een kans geven.  Tot op heden kan ik ze best goed gezond houden. Ik gebruik wel veel verzurende producten en kruidenelexiers van De Reiger alsook probiotica, (pural) zelfs tot 14 dagen na elkaar.

De jonge duiven eerste ronde zijn ondertussen al opgeleerd tot in Grimbergen.  Ik ben vroeger aan dan andere jaren..
Na hun eerst 100 km vlucht worden de nestbakjes in plaats gezet.  Zo kunnen de beginnende koppeltjes écht hun nestje kiezen en goed aanparen in een nestschotel.  Ik hoop zoveel mogelijk koppeltjes te bekomen, vooraleer ik de schuifdeur tussen duivers en duivinnen dichtdoe. 
De tweede ronde is nu ook goed aan het vliegen.  Binnenkort start voor hen ook de gewenning aan de mand en het opleren.  Zij zullen de nationale vluchten vliegen tot op het einde van het seizoen.  Ronde 1 gaat nog mee op Bourges en daarna moeten we aanzien hoever ze staan met de rui.  Uit deze 1ste rond zal ik mijn duiven kiezen om als jaarling door te gaan. Ik ga ze nauwgezet in het oog houden en kijken of er verschil opzit: minder of niet verduisterd en slechts 1 nationale vlucht op de teller.  Zullen ze beter presteren of meer in hun marge hebben als de 2de ronde die alle nationals meegevlogen hebben? 

Keep calm and fly!

Esther

email: esthers-blog@hotmail.com