20. jan, 2019

Het dagelijkse leven in de kweekren...

Het kweekseizoen draait zoals overal, ook op mijn hokken, op volle toeren. Een aantal duivinnen hebben al terug gelegd voor de 2de keer en ja hoor, sommige jongen zien er al 'krachtiger' uit als andere. Een nestje waar een groot en kleiner jong ligt, dan kan je al vermoeden dat het misschien geen toppertje zal worden, maar ik aanzie dit nog en zal wel zien het jong verder opgroeit. Als het uiteraard té ver achterop geraakt, dan haal ik het weg.

De kwekers gaan zelfs met dit koude weer in een bad alsof het best gezellig en verkwikkend is!  Brrrr... 

De kwekers krijgen verschillende keren per dag een verse portie 'allerlei grit' en andere piksteentjes. Ze pikken er telkens gretig van. Ook meerdere voederbeurten per dag laten ze niet aan zich voorbij gaan. Bij de grotere jongen staat een extra eetpotje in de kweekbak, zodat ze tussendoor naar hartelust kunnen eten.                                                                     Veel koppeltjes en veel jongen, dus ja, ook veel mest. Een paar hobbytuinders nemen al eens een vatje mest mee, waar ik niet treurig om ben. 

De duiven krijgen wat vitaminen in hun drinkpot: Gervit W, Sedochol, ook appelazijn en Naturaline staan op het programma. Niet alleen goed voor hun welzijn, maar ook omdat ze er niet té gretig van drinken. Tot hier toe is de mest van de jongen goed vast, maar van die waterplasjes rond de nesten probeer ik te voorkomen op deze manier. Hoe de duiven zelf hun 'voer' mengen voor aan de jongen te voederen, daar heb ik geen tussenkomst in!

Het jonge duivenhok is helemaal proper en klaar om een nieuwe lichting jongkies te verwelkomen.