15. mrt, 2019

Kweken en verduisterde en niet verduisterde jongen...

De kweek gaat zijn laatste weken in... ik kijk altijd uit naar de aanvang van het kweekseizoen, maar toch zal ik tevreden zijn als alle jongen mooi opgegroeid zijn en de laatsten kunnen gespeend worden.  Nestpannen afwassen en alle kweekbakken terug 'half bak' zetten.  De duiven zien er supergoed!  

Het verschil tussen de verduisterde jongen en de jongen in het rennentje, die niet verduisterd worden, is al merkbaar.  De niet verduisterd zijn vlotter en vinniger!  Ik heb de indruk dat ze sneller zijn en al liever vliegen.  Ze luisteren beter, kortom in alle opzichten doen ze het goed! De verduisterde duiven voorzie ik 's avonds van eten en vers drinken.  Wanneer de rolluiken naar benden gaan, kom ik niet meer op de hokken.  Het klinkt voor jullie wel logisch, maar voor mij was het niet zo makkelijk.  Andere jaren, kwam ik 's ochtends op de hokken rond 6.30 uur om eten en drinken te geven, alsook hier en daar wat schoon te maken.   Ik kan toch zo moeilijk duivenmest zien liggen... De duiven werden het wel gewoon dat ik met een hoofdlamp op de hokken kwam, maar toch...hun rust was gestoord en sommigen zaten op de bodem van het hok, wat verder te 'snoozen' tot de rolluiken een paar uur later pas omhoog gaan.  Vandaar, deze keer een andere aanpak. 

Schrapen, krabben en kuisen...  

Tijdens een looptoertje in de voormiddag, hoor ik op mijn parcours hier en daar 'schrapende' geluiden... niet-duivenliefhebbers zouden waarschijnlijk niet weten wat het is, of er zelfs geen aandacht besteden.  Als duivenmelker weet je uiteraard dat dit liefhebbers zijn die hun hokjes aan het kuisen zijn, met een schraper, een steker, een harkje,...ieder heeft zo zijn eigen methode en materiaal.