28. apr, 2019

Opleren

Ondertussen hebben we toch al een aantal mooie dagen gehad.  Het hokje met de niet-verduisterde jongen ben ik aan het opleren.  Het is de bedoeling met hen mee van start te gaan bij het aankomende jonge duivenseizoen.    Ook hier zijn de jonge duiven een aantal dagen niet zo in orde geweest.  Ondertussen is dit van de baan, zijn ze goed gerecupereerd en krijgen ze micobiotica om hun immuunsysteemn te blijven ondersteunen.   

De niet verduisterde jongen heb ik al verschillende keren in de mand gezet om op te leren.  De eerst keer vanuit de weide achter mijn huis, omhoog gingen ze, over hun hokken!  Tot hier toe doen ze het super!  Ze 'wandelen' niet uit de mand, maar schieten als kleine projectielen de lucht in tot ze samen een mooie klad vormen, op weg naar hun hok.

Ik ben eigenlijk wel verbaasd hoe goed het opleren hen afgaat... in tegenstelling tot mijn ervaring in opleren van 'verduisterde' duiven, is dit een groot verschil.  Deze duifjes lijken er klaar voor te zijn.  Net alsof ze weten wat er van hen wordt verwacht.

De jaarse en oude duivinnen zijn bezig met de voorbereiding naar de halve fond.  Met het koude en minder goede weer heb ik wel gepast, maar uiteraard hebben deze meiden niet stilgezeten.   Tijdens de week hebben ze altijd een 100 km training gedaan, alleen of met de vereniging.  

Het kweekseizoen zit erop.  Sommige duiven ruien al erg, ze krijgen vitamienen, veel badjes en vooral wat rust.    De nieuwe kweekren heeft zijn dienst al bewezen: weinig dagelijks werk qua onderhoud en schoonmaken voor de melker en veel lucht, licht en ruimte voor de duiven: een goede combinatie.

Onder de roosters lag wat vloerdekkorrel met ondertussen wel aardig wat mest etc.... dit is opgeruimd en alles werd schoongemaakt.

 Bij de niet verduisterde jongen heb ik even moeten ingrijpen; een dominante duiver hinderde alle binnenkomende jongen.  Door een houten 'tunnel' te maken met trengels op het einde, blijf de inkom altijd vrij!