21. feb, 2020

Het hele hok open voor de jonge duiven!

De jongen van de weduwduivinnen en de eerste ronde zitten sinds deze week bij elkaar.  Een iets andere strategie dan vorig seizoen, waar ik ze pas veel later op het seizoen heb samengevoegd.  Een klein groepje vroege jongen begint al in een soort 'kladvorm' te vliegen, wat me veel plezier doet.  Het was dus tijd om een beslissing te nemen.  Het volledige duivenhok staat nu in verbinding met elkaar en de duiven kunnen ongestoord het hele hok gebruiken. 

Echt fijn om te zien dat de duiven 'nieuwsgierig' zijn om het hok te verkennen en alle hoekjes en kanten te checken op zitcomfort.  Voor mij een mooi schouwspel dat ik graag aanzie... en ja, de tijd soms uit het oog verlies.  

De geautomatiseerde 'kippenluikjes' doen goed hun werk en zo kunnen de duiven zelfstandig buiten op bepaalde tijdstippen.  Wat eerst onmogelijk leek, blijkt nu vanzelfsprekend te zijn: het luikje gaat omhoog en de duiven vliegen één voor een op het plankje ervoor om zo buiten te spurten!  Ze kennen ook geen andere in -en uitgang.

De aluminium rennetjes op de valplanken zijn een pluspunt!  Ik had het al eerder moeten doen!  De jongen  hebben al veel meer de kans gehad om rond te kijken in de omgeving.  Ik heb de indruk dat ze veel makkelijker hun weg terugvinden op de valplank en zo naar binnen.  Andere seizoen had ik al eens een 'verdwaalde' jonge duif, die ergens op het vensterschap of op de serre zat en niet onmiddellijk wist hoe ze terug 'in' het hok moest geraken.  De jongen lijken mij gewoon al wat slimmer 🙃 wat zich hopelijk in het seizoen zal verderzetten...