16. mrt, 2020

Corona en duiven

Een pandemie, zo ingrijpend is Corona ondertussen geworden.  Ik ging er eerst niets over schrijven, maar het heeft toch ook zijn weerslag op de duivensport.

De meeste duivenliefhebbers vallen sowieso in de risicogroep.  Niet alleen qua leeftijd maar ook luchtwegenproblemen doen er geen goed aan.  Hoe dikwijls hoor je niet dat duivenmelkers te kampen hebben met longaandoeningen of ademhalingsproblemen.  Zelf  heb ik het ook al ondervonden dat verkoudheden een tijdje langer durven aanslepen dan het normaal hoort.   Een stofmasker en ja, handen goed wassen na de verzorging van de duiven, andere kleding aandoen... het risico toch wat beperken!

Doordat de start van het duivenseizoen nu ook is uitgesteld, weet ik nog niet goed hoe ik mijn weduwduivinnen ga klaarmaken om het seizoen aan te vatten.   We weten niet precies wanneer er terug mag gespeeld worden. 

De duivinnen vliegen momenteel elke dag uit en zitten nog steeds los.  In tegenstelling tot de eerste dagen na hun nestje, dat ze voordurend aan de schuifdeur wat treurden, lijken ze nu vergeten te zijn dat er naast hun compartiment een 'duivergedeelte' is met woonbakken, waar ze werden gekoppeld.  Het is rustig op het hok, daar de duivers ergens anders zitten en niet in hun woonbakken zitten te ronken.  Een ander aspect: terug koppelen of niet?  Omdat ze nu goed vliegen, twijfel ik om ze terug echt nest te laten maken.    Misschien is een weekendje bij elkaar laten logeren al lang genoeg om ze goed aan te paren.  Ik vrees altijd dat ze een 'dipje' gaan krijgen, of wat 'liefdes -of nestverdriet', hoe je het ook kan noemen.

De duivinnen zelf vliegen goed en zonder vlag.  Ze vliegen graag en gaan met hun kladje laag boven het bos hangen, wat ik heel graag zie.  Ik voeder ze licht, ze krijgen een half rui met half gerst.  Ze zitten mooi in het vlees en met deze mengeling komen ze nog even toe en kan ik ze voorlopig wat rustig houden.

Op momenten als deze, beseft een mens wel écht dat duivensport en alles erbij toch wat naar de achtergrond schuift en dat er andere zaken prioriteit krijgen....