Esthers' Blog

15. mrt, 2019

De kweek gaat zijn laatste weken in... ik kijk altijd uit naar de aanvang van het kweekseizoen, maar toch zal ik tevreden zijn als alle jongen mooi opgegroeid zijn en de laatsten kunnen gespeend worden.  Nestpannen afwassen en alle kweekbakken terug 'half bak' zetten.  De duiven zien er supergoed!  

Het verschil tussen de verduisterde jongen en de jongen in het rennentje, die niet verduisterd worden, is al merkbaar.  De niet verduisterd zijn vlotter en vinniger!  Ik heb de indruk dat ze sneller zijn en al liever vliegen.  Ze luisteren beter, kortom in alle opzichten doen ze het goed! De verduisterde duiven voorzie ik 's avonds van eten en vers drinken.  Wanneer de rolluiken naar benden gaan, kom ik niet meer op de hokken.  Het klinkt voor jullie wel logisch, maar voor mij was het niet zo makkelijk.  Andere jaren, kwam ik 's ochtends op de hokken rond 6.30 uur om eten en drinken te geven, alsook hier en daar wat schoon te maken.   Ik kan toch zo moeilijk duivenmest zien liggen... De duiven werden het wel gewoon dat ik met een hoofdlamp op de hokken kwam, maar toch...hun rust was gestoord en sommigen zaten op de bodem van het hok, wat verder te 'snoozen' tot de rolluiken een paar uur later pas omhoog gaan.  Vandaar, deze keer een andere aanpak. 

Schrapen, krabben en kuisen...  

Tijdens een looptoertje in de voormiddag, hoor ik op mijn parcours hier en daar 'schrapende' geluiden... niet-duivenliefhebbers zouden waarschijnlijk niet weten wat het is, of er zelfs geen aandacht besteden.  Als duivenmelker weet je uiteraard dat dit liefhebbers zijn die hun hokjes aan het kuisen zijn, met een schraper, een steker, een harkje,...ieder heeft zo zijn eigen methode en materiaal.

4. mrt, 2019

De vroege jongen komen nu volop buiten en vliegen al wat rond.  Soms lijken te schrikken van ...een vreselijk monster, dat dan een grote meeuw blijkt te zijn.  Hopelijk zijn ze even snel in hun reactie wanneer de klamper moest toeslaan.   De kleinere jongkies komen de eerste week buiten onder een rennetje, dan kunnen ze al wat rondkijken en de omgeving leren kennen.

De jongen die naar de nationale vluchten gaan worden dit jaar terug verduisterd.   Het 'schemer' zetten van de jongen, zoals ik afgelopen seizoen had getest bij de 1ste ronde, dat ga ik niet meer doen.  Ik heb leergeld moeten betalen, omdat de duiven nog te snel pennen hadden gestoten.  Ze zaten schemer van rond  16 uur tot 's ochtends en werden nadien bijgelicht, maar zonder meerwaarde. 

Ik heb wel een ronde jonge duiven die in een rennetje hun intrek hebben genomen.  Het zijn vroege jongen, iets later dan de 1ste ronde en werden bij Hugo gekweekt.  Deze jongen moeten de halve fondvluchten vliegen en hoeven niet naar de nationale vluchten, ze zullen niet  worden verduisterd en niet bijgelicht, eens zien hoe ver ik hiermee geraak.   Ze hebben een eenvoudig maar net hokje gekregen, met een open voorkant en een wand met jonge duiven bakjes.  Best gezellig...